vrijdag 27 september 2013

Knutselen in de herfst: spookjesbos

Knutselen in de herfst: spookjesbos

Voor dit spookjesbos hebben we de volgende materialen gebruikt:
- leeg mandarijnenkistje
- lege keukenrol
- tissues
- cocktailprikkers
- klein beetje engelenhaar
- zwart papier
- wiebelogen*
- pailletten*
- spelden*
- draadje of lintje
- glitter*
- styropor pompoentje 11x9 cm*
- styroporbal 7 cm*
- styropor ei 6 cm*
- acrylverf: geel, oranje, rood en bruin*
- een klein beetje mos
- waxinelichtje op batterij
- schaar
- kwast of een klein stukje schuurpons, daar kun je prima mee verven. 
  Breng de verf daarmee deppend aan, niet vegen dus!).
- hobbylijm, oplosmiddelvrij (belangrijk, anders lost de styropor op) .


Werkbeschrijving spookjesbos:

Snijd met een scherp aardappelschilmesje het ei in de lengte door; snijd de bal door midden en snijd één helft nog een keer door. (Let op: dit is géén kinderwerk!). Snijd van een helft een klein topje af, zodat de bovenkant recht wordt.

Verf de keukenrol bruin en één helft van het ei (zonder het afgesneden topje).Verf het pompoentje oranje en strooi er direct glitter op. Verf  een kwart gedeelte van de bal rood. Verf op de bodem van het kistje blaadjes. Dit kun je ook doen met een klein stukje schuurspons. "Stempel" daarmee de blaadjes. Laat alles even drogen.

Maak terwijl alles droogt de spookjes. Hiervoor knip je een tissue in vier stukken. Maak van een andere tissue een paar kleine propjes.Pak nu een propje en leg dit in een van de vier stukken. Knijp de tissue onder het propje samen en knoop er een draadje of lintje op. Maak op deze manier 4 spookjes. 

Knip de keukenrol met een scherpe schaar (een derde) in. Doe dit om de cm.Vouw de ingeknipte gedeelten naar buiten. Dat zijn de takken van de boom. Verf de takken aan de binnenkant nog even bruin.

Knip van een restje zwart papier een neus, heksenmuts en ogen. Prik deze met een speld op het pompoentje. Lijm op de zwarte ogen een paar wiebelogen met een druppeltje hobbylijm.
Maak de mond met pailletten, die je met spelden vastprikt.

Maak op de paddenstoel stippen met pailletten. Lijm eerst de steel van de paddenstoel vast. Zorg dat van het halve ei het afgesneden topje aan de bovenkant zit. Lijm daarna de hoed. De boom en pompoen staan los.

Prik in de bruin geverfde helft van het ei stukjes cocktailprikker. Knip deze prikkers eerst even op maat. Geef de egel oogjes met pailletten.

Als laatste prop je een stukje keukenpapier in de stam van de boom, zet daarop een waxinelichtje op batterijen (géén echte waxinelichtjes gebruiken i.v.m. brandgevaar) en hang een spookje in de boom. Hang de overige spookjes ergens op en versier met wat engelenhaar en mos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten