woensdag 19 februari 2014

Zelf maken: vlaggenlijn van stof

Maak zelf een vlaggenlijn van stof. 


Er zijn zoveel leuke stofcoupons! De vlaggen op de bovenste foto zijn gemaakt in het zelfde kleurbereik, maar je kunt natuurlijk ook allerlei kleurtjes bij elkaar zoeken en er een vrolijke, bontgekleurde vlaggenlijn van maken.
Uit een stofcoupon van 33 x 33 cm kun je twee tot drie keer een vlag knippen, afhankelijk of de stof wel of geen richting heeft. De stoffen naast knipvoorbeeld 1 kunnen in alle richtingen gebruikt worden. Ook de onderste vlag (op z'n kop) kan dus gewoon geknipt worden.

De stoffen naast knipvoorbeeld 2 hebben wel een richting. Daardoor kunnen alleen de twee bovenste vlaggen geknipt worden. Als je de onderste vlag zo zou knippen dan staan de hertjes en hartjes op hun kop.

Uit de geruite stof kunnen wel drie vlaggen geknipt worden, deze stof heeft geen onder of boven, maar heeft wél een richting. Links ligt de vlag scheef op de stofrichting, rechts ligt de vlag recht op de stofrichting. Kijk daar dus ook naar als je stof gaat knippen.

Voor een vlag moet je 2x het patroon uitknippen! Voor drie vlaggen heb je twee stofcoupons van 33 x 33 cm nodig zonder richting. Voor drie vlaggen van stofcoupons met richting heb je drie stofcopouns nodig. 
Twee werkwijzen om een vlaggenlijn te maken: 
Werkwijze A: de stof wordt niet gekeerd, stiksel en naad zijn zichtbaar.
Werkwijze B: stof wordt wel gekeerd, stiksel en naad niet zichtbaar.
Patroon op de juiste manier op de stof leggen en knippen. Vlaggen stikken en daarna tussen biaisband leggen en stikken.
Bij werkwijze B stof keren en punt uitdrukken. Plat strijken.1 opmerking: