maandag 3 maart 2014

DIY: vogelhuisje maken met servet en stofDIY: vogelhuisje maken met servet en stof

Terug naar toen!? Knutselen met servetten is terug van weg geweest! Er komen steeds meer leuke servetten op de markt. 

Voor de creatieve beurs in 's-Hertogenbosch op 13 - 14 -15 maart 2014(www.hobbyenhandwerkdagen.nl) zijn voor DIY pakket (G+F) deze voorbeelden gemaakt met servetten...

De houten vogelhuisjes hebben we eerst wit geverfd op de plaatsen waar servet komt: voor- en achterwand, zijwanden. De overige delen zijn in een kleur geverfd: stokje, binnenrandje hart, onderkant dak, dakrandjes, onderrand. Misschien vraag je je af waarom je het wit moet verven, terwijl er een servet opkomt. Dat is nodig, omdat een servet door schijnt, waardoor de kleur van het servet vergeeld omdat het hout doorschijnt.

In het DIY pakket zit een patroon voor de wanden. Omdat huisjes kunnen verschillen in afmeting kan het zijn dat het patroon niet helemaal past. Hoe los je dat op? Leg het uitgeknipte patroon op het huisje. Is het patroon te groot, druk dan met iets scherps een vouw op de plaats waar het patroon afgeknipt moet worden. Doe dit dus op de vouw.
Als het patroon te klein is, leg dan een ander stuk papier onder het patroon. Plak dit aan het patroon vast met plakband. Druk met iets scherps op de juiste plaats een vouw. Knip het patroon uit. 
Check altijd even of het patroon nu de juiste afmetingen heeft.

Knip de patroondelen uit het servet en pas ook het servet weer even (droog). Let overigens goed op hoe je de patroondelen op het servet legt, recht of juist niet, enz. Wij wilden graag aan de voorkant de Eifeltoren en bij het andere huisje het vogeltje op het stokje. Als je zoiets wilt, moet je dus heel goed opletten hoe het patroon neergelegd wordt. Zit het stokje op de juiste plek, valt er niet een deel weg in het hartje, enz.
Overigens hebben we bij het rechter huisje ook gekeken dat de blokken doorlopen. Uiteraard kun je deze laten verspringen, maar doe het dan goed en niet een paar mm.
De servetten hebben we opgeplakt met Colorall vernislijm. Het is niet moeilijk, maar je moet wel zorgvuldig werken.  Het is de kunst om dit precies goed te doen: niet te dik, want dan gaat het servet zwellen, niet te dun want dan plakt het servet niet. 
De wanden moeten ingesmeerd worden met lijm. Houd het huisje even tegen het licht en kijk of er overal lijm zit. Zitten er dikke klodders haal deze dan weg. Laat alles heel even drogen. Was intussen de kwast met water want anders wordt deze keihard en onbruikbaar. 
Voor je een servet opplakt, altijd eerst de twee witte lagen verwijderen.
Begin aan de achterkant,onderaan met plakken. Laat het servet voorzichtig op de goede plek zakken en wrijf het heel zachtjes vast. Voel je lijm door het servet heen komen dan heb je veel te dik gelijmd. De lijmlaag is goed, als het servet nog niet direct vastzit en droog blijft. Op plaatsen waar het servet niet wil plakken, moet je even rustig wrijven. Door de warmte van je vingers gaat het servet alsnog vast zitten. Als alles strak en vast zit, laat het dan een tijdje met rust. 
Lak het vogelhuisje af met lijm. Doe dit voorzichtig, zo mogelijk in één richting. Weer laten drogen.

Wat als het toch niet helemaal goed gaat? Gewoon, herstellen!
Op de linker foto zie je dat het hartje toch niet helemaal goed zit. Op de foto rechts zie je daar veel minder van, want het witte randje is geverfd.
Werk dus gewoon waar nodig iets bij met een likje verf.

Het canvas dak wordt ook gelijmd. Breng op het dak een lijmlaag aan, iets laten drogen, stof op dak plakken. Goed aandrukken. Overstekende randjes afknippen. Strijk met een lauwwarme strijkbout het dak vast, vooral de randen. Leg er wel een bakpapier tussen ter bescherming.

Het kantje is ook opgeplakt met lijm. Bij het linker huisje hebben we het eerst een tijdje in sterke thee gelegd tot we de kleur goed vonden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten